Botten bestaan uit collageen en calcium. Zonder botten zouden we als een plumpudding in elkaar zakken, zouden organen als hart, hersen en longen niet beschermd worden en was er geen beweging mogelijk. Het menselijk skelet telt maar liefst 206 botten. Een baby telt ruim 300 botten, bij het ouder worden groeit een aantal botten aan elkaar. Het kleinste botje is maar 2 millimeter lang (stijgbeugel, oor). Het dijbeen is met zijn ruim 40 centimeter ons grootste bot.
Zonder het te weten, krijgen we voortdurend nieuwe botten. Bij een volwassene wordt jaarlijks ongeveer vijf procent van het bot vervangen. In het lichaam vindt een continu proces plaats tussen botaanmaak en botafbraak. Op ons dertigste zijn de botten op hun sterkst. Wie veel beweegt, als kind en als volwassene, heeft en houdt stevige botten. Roken, ongezonde voeding, te weinig beweging en bepaalde geneesmiddelen kunnen de botaanmaak afremmen en de botafbraak versnellen. Op het moment dat de botafbraak duidelijk sneller gaat dan de botaanmaak is er sprake van botontkalking (osteoporose).
Helaas, zware botten bestaan niet. Bot is alleen hard aan de buitenkant. Van binnen is bot poreus, hier lopen bloedvaatjes doorheen. De kern is zelfs hol, hierin zit het beenmerg. Botten maken ongeveer tien procent van ons lichaamsgewicht uit.
Aan het eind van de botten bevindt zich kraakbeen. Het zijn een soort kussentjes tussen de botten. Het zorgt ervoor dat de botten over elkaar heen kunnen schuiven. Kraakbeen dempt ook schokken. Kraakbeen bestaat voor tachtig procent uit water en twaalf procent collageen. Met het ouder worden, neemt het watergehalte van het kraakbeen af. Ook wordt het voor het lichaam moeilijker het kraakbeen te repareren of nieuw collageenweefsel aan te maken.
De wervels uit de wervelkolom worden bij het ouder worden broos en klinken een beetje in. Dat is de oorzaak van het kleiner worden van oudere mensen. Acht centimeter minder is heel gewoon. Ook jonge mensen krimpen. Als je zit, loopt of staat, wordt er vocht uit de tussenwervelschijven van kraakbeen geperst. Dat kan zo twee centimeter schelen. Tijdens de slaap worden de schijven vanzelf weer voller en ‘groei’ je twee centimeter.