Gewrichten

Gewrichten die stram of stijf zijn? Dan denk je vaak aan oudere mensen, maar tegenwoordig speelt dit ook vaker bij jongere mensen een rol. Dat kan bijvoorbeeld komen door een erfelijke aanleg.

Hoe ontstaan stramme gewrichten?

Gezonde gewrichten hebben over het uiteinde van het bot een laagje kraakbeen wat dient als schokdemper voor de gewrichten. Als dit kraakbeen beschadigt, wordt het zachter en verliest het zijn schokdempende werking.

“Als het kraakbeen beschadigd, wordt het zachter en verliest het zijn schokdempende werking”

Daardoor schuren de gewrichten tegen elkaar en gaat de kwaliteit van zowel de gewrichten als het kraakbeen verder achteruit. Daarnaast kan een losgeraakt stukje kraakbeen ook nog eens voor een ontsteking zorgen. Als je dit te lang door laat gaan en er niet op tijd bij bent, zijn zware medicijnen en operaties vaak het enige wat nog helpt.

Gezond-ontstoken-gewricht-LitoFlex

Ondersteuning bij stramme gewrichten

Gelukkig kun je gewrichten heel goed ondersteunen. Dit kun je doen door op tijd te beginnen met de juiste voedingsstoffen. Daarnaast is een voedingssupplement een goede aanvulling wanneer de gewrichten extra belast worden door bijvoorbeeld overgewicht of tijdens een intensieve activiteit (bijvoorbeeld hardlopen).

LitoFlex bevat als enige in Nederland het actieve bestanddeel GOPO wat een bijdrage levert aan de bewegelijkheid van de gewrichten.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om in beweging te blijven, maar doe het wel met mate. Liever elke dag 10 minuten, dan 1 keer per week 2 uur lang. Hellingen en onverharde paden kun je beter mijden.
Ben je gek op zwemmen? Super, ga het zwembad in en trek baantjes. Dit versterkt de spieren zonder de gewrichten te belasten.