Vitamine C-bom vol antioxidanten

Rozenbottels zijn een echte vitamine C-bom. De rode vruchten bevatten bijvoorbeeld 25 keer meer vitamine C dan sinaasappels. Van vitamine C is het bekend dat het een krachtige antioxidant is. Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand.  Daarnaast speelt deze vitamine een rol bij de aanmaak en opbouw van het kraakbeen en ondersteunt de botten.

Vrucht Vitamine C per 100 gram eetbaar gedeelte:

  1. Rozenbottel 1.250 mg
  2. Citroen 53 mg
  3. Sinaasappel 50 mg
  4. Banaan 12 mg
  5. Appel 12 mg

Hondsroos

De rozenbottel is de vrucht van de hondsroos (Rosa canina L.). Hij komt in Europa algemeen voor. In Nederland komt u de struik vooral tegen in perken, maar ook in de duinen.

Handschoenen aan

Zowel bij het plukken (doorns) als bij het verwerken, is het verstandig handschoenen te dragen. Gebruik voor recepten grote, dikwandige bottels en alleen rijpe, gave exemplaren. Was de vruchten en verwijder met een scherp mesje steel en kroontje. Snijd de rozenbottels doormidden en krab met een daarvoor geschikt theelepeltje alle pitjes en haartjes er uit. Doe dit voorzichtig, de haartjes kunnen in uw huid dringen en huidirritatie en jeuk veroorzaken.

Zelf maken met rozenbottel als ingrediënt

Rozenbottelthee

Giet op 20 gram gesneden bottels (zonder pit) een kwart liter water en laat het 20 minuten trekken. Daarna zeven en klaar is uw thee.

Rozenbotteljam

U hebt hiervoor nodig: rozenbottels, een zeef, honing en afsluitbare jampotten. Voor de bereiding van jam is het vaak nodig de vruchten te koken, maar dat gaat ten koste van de vitamine C. Daarom verhitten we in dit recept niet. Druk de bottels tot moes door een zeef of pureer met een keukenmachine. Meet de hoeveelheid moes en voeg 75% honing toe. Roer de jam totdat de honing helemaal is opgelost. Giet deze vrij dunne jam tot de rand in kleine, zorgvuldig met heet water schoongemaakte jampotten. Bewaar de jam in de koelkast, maar niet langer dan drie tot vier maanden.