Lichaamsbeweging stimuleert het afvallen. Daarover is iedereen het eens. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om in beweging te komen. Regelmatig bewegen, stimuleert allerlei processen in het lichaam: je ademhaling en hartslag gaan omhoog, je darmen gaan sneller werken en je spieren gebruiken meer energie. Resultaat: je stofwisseling schakelt naar een hogere versnelling. Hierdoor val je sneller af. En daar blijft het niet bij!
Het Reumafonds adviseert te blijven bewegen, ook al gaat dat misschien niet altijd even gemakkelijk. Het is een misverstand te denken dat de gewrichten extra beschadigd raken door beweging. Integendeel, bewegen maakt je botten en spieren sterker en houdt je gewrichten soepel.
Een leven lang bewegen is ook tegen artritis het beste medicijn. Als je een periode wat meer last hebt van ontstekingen dan normaal, kun je het tijdelijk wat rustiger aan doen. Bij artrose is door het beschadigde kraakbeen het bewegen pijnlijk. Blijf toch bewegen, hierdoor neemt juist de stijfheid van de gewrichten af.
Door te bewegen, krijg je meer zuurstof binnen. Vooral stevig wandelen, fietsen en joggen zorgen voor een grotere toevoer van zuurstof. Dit geeft een fit en energiek gevoel. En: tijdens het bewegen verzet je je gedachten en dat geeft een opgeruimd gevoel.
Geregeld bewegen, verbetert je conditie. Je kunt – zonder buiten adem te raken – een trap oplopen. Of naar de trein rennen zonder naar lucht te hoeven happen.
Lichaamsbeweging of sporten in de frisse buitenlucht komt ook je huid – en dus je uiterlijk – ten goede. Het verbetert de doorbloeding en dat is een belangrijke voorwaarde voor de conditie van de huid.
Met voldoende beweging voorkom je dat je – tijdens het afvallen – spierweefsel kwijtraakt. Als je gaat afvallen zonder te bewegen, verlies je namelijk niet alleen vetweefsel maar tegelijkertijd ook spiermassa. Door beweging blijft je spierweefsel op peil. Van de meeste sporten worden je spieren zelfs sterker en strakker waardoor je figuur verbetert.
In ‘Het Gouden Boekje voor het Hart’ beschrijft dr. Gert E. Schuitemaker een aantal leefstijlstappen voor het hart. Op nummer één staat: “Beweeg! Een krachtig medicijn. Bewegen leidt tot een duidelijke conditieverbetering en fitheid van hart en vaten. Het maakt niet uit welke vorm van beweging wordt gekozen!”
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat bewegen een gunstig effect heeft op een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.
Door voldoende te bewegen, blijven je botten sterk, want beweging remt het proces van botontkalking. Vooral bewegingen waarbij de benen worden belast zijn hier goed voor zoals wandelen, tennis, badminton en joggen. Maar ook touwtjespringen en de trap op- en afrennen zijn prima.
Beweging heeft een gunstig effect op de suikerstofwisseling waardoor de kans op ouderdomsdiabetes afneemt.
Door beweging raak je spanningen kwijt. Bovendien: tijdens het bewegen worden er in je hersenen stofjes (endorfines) aangemaakt die een lekker gevoel geven. Hierdoor heeft regelmatig bewegen een gunstig effect op depressieve klachten.
Volgens kankerdeskundigen is duidelijk aangetoond dat voldoende lichaamsbeweging de kans op dikkedarmkanker en borstkanker vermindert, zo meldt de website van KWF Kankerbestrijding.